Топ 10 супер храни, които ще засилят имунитета и ще подобрят общото здраве
Силната имунна система е резултат от комбинация между здравословен начин на живот, достатъчен сън, движение и качествено хранене. Някои храни са истински „супергерои“ в това отношение – богати на витамини, минерали, антиоксиданти и биоактивни съединения, които дават мощна подкрепа на организма.
В тази статия ще разгледаме Топ 10 супер храни и ползите от тях. Ще ви дадем и практични идеи как да ги включите лесно в менюто си, за да се радвате на здраве, издръжливост и сила.
1. Куркума
Куркумата съдържа куркумин – едно от най-мощните природни противовъзпалителни вещества. Тя подкрепя имунната система като съдейства за намаляване на възпалителните процеси. Подобрява функцията на черния дроб и подпомага детоксикацията. Куркумата има антиоксидантен ефект, който предпазва клетките от увреждане.
В хранително отношение тя е богата на манган, желязо, витамин B6 и фибри.
Може да включите куркумата на вашата трапеза в т.нар. „златно мляко“, в ястия с ориз, бобови култури, месо или зеленчуци, в смутита – малка щипка е достатъчна. Най-добре е да комбинирате куркумата с черен пипер, тъй като той увеличава усвояването на куркумина до 2000%.
2. Джинджифил
Джинджифилът има противовъзпалително и антибактериално действие, благодарение на гингерола, който съдържа. Гингеролът е основното активно съединение, отговорно за пикантния вкус и аромата на пресния джинджифил. Той облекчава симптоми на настинка, грип и възпалено гърло, освен това подпомага храносмилането и намалява позивите на гадене. Загрява тялото и подобрява кръвообращението.
Джинджифилът е богат на витамин C, магнезий и етерични масла. Най-лесно да го включим в дневния си хранителен режим е да го приемаме на чай с лимон и мед. Може да използваме джинджифила също като подправка в ястия, супи и маринати. Чудесна идея е да го включим в свежи сокове и смутита – това ще ги направи по-вкусни и полезни.
3. Чесън
Чесънът съдържа алицин – мощно съединение, което убива бактерии и вируси. Редовната му употреба намалява риска от настинки и ускорява възстановяването. Чесънът подобрява здравето на сърцето и регулира кръвното налягане. Има противогъбични и антиоксидантни свойства. Той е богат на манган, витамин B6, витамин C и селен.
Когато приемаме чесъна суров в салати и сосове, най-ефективно подпомагаме защитните сили на организма си. Лесен начин да го включим в менюто си е като го запечем или просто като го добавим при приготвянето на различни ястия, както и в хумус, дресинги и пасти.
4. Боровинки
Тези малки лилави плодчета са една от най-мощните антиоксидантни храни. Боровинките намаляват възпалението и подпомагат мозъчната функция, подобряват паметта и концентрацията, подкрепят здравето на сърцето и зрението. Богати са на
витамин C, витамин K, фибри, манган. Съдържат антоцианини – пигменти с мощно антиоксидантно действие.
Може да ги консумираме като бърза и здравословна закуска, както и да ги включим в смутита и десерти или да ги комбинираме с кисело мляко и овесени ядки.
5. Спанак
Спанакът дава мощна подкрепа на имунитета благодарение на високото си съдържание на витамин C и антиоксиданти, както и на бета-каротин, който се превръща във витамин A. Подпомага здравето на костите благодарение на витамин K. Подобрява кръвообразуването заради богатото съдържание на желязо. Спанакът набавя на организма също фолиева киселина, калий и магнезий.
Най-вкусен и полезен е пресен – в салати и различни смутита. Може също леко да го задушим и да го включим към различни ястия.

6. Кисело мляко
Киселото мляко е богато на пробиотици, които поддържат здравето на чревната флора – ключова за силен имунитет. То подобрява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Богато е на протеини, които са важни за мускулите и общата енергия. Киселото мляко съдържа също калций, витамин B12 и фосфор.
Може да го консумираме самостоятелно или да го съчетаем с плодове. Добра идея е да го включим в смутита или дипове, както и да го използваме като добавка към супи и студени сосове.
7. Авокадо
Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини. То подпомага здравето на сърцето и регулира холестерола. Съдържа витамин E – важен за кожата и имунната защита. Авокадото дава дълготрайно усещане за ситост. Съдържа много фибри, витамини B5, B6, C, E, както и калий.
Авокадото е вкусна добавка към салати, смутита, тостове и здравословни десерти. Интересна е и мексиканската разядка гуакамоле, в която освен авокадо са включени също лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки.
8. Чиа семена
Семената от чиа са източник на омега-3 мастни киселини и растителни протеини. Те подобряват храносмилането благодарение на високото си съдържание на фибри. Регулират кръвната захар и дават енергия, подпомагат сърдечно-съдовото здраве. Семената от чиа са богати на магнезий, фосфор, калций, омега-3, фибри.
Използват се за приготвяне на чиа пудинг, включват се в различни здравословни барчета, както и като добавка към смутита, овесени ядки и кисело мляко.
9. Мед
Медът е естествен антиоксидант и имуностимулатор. Той помага при кашлица, възпалено гърло и настинки, има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Медът съдържа ензими, минерали и натурални захари. Най-често се използва като натурален подсладител в чай, кафе или топла вода с лимон. Особено полезен е в комбинация с джинджифил или канела.
10. Броколи
Броколите са зеленчук, който е изключително богат на витамин C – ключов за силен имунитет. Съдържат сулфорафан – съединение с мощно детоксикиращо действие. Редовната консумация на броколи подобрява здравето на костите, благодарение на витамин K и калций, които внася в организма. Не на последно място, броколите са ценни, тъй като поддържат здравето на сърцето и храносмилането. Съдържат също фибри и фолиева киселина.
Най-полезни са броколите приготвени на пара, тъй като запазват най-много от полезните си вещества. Вкусни са също запечени със зехтин и чесън. Броколите може да се прибавят в супи, салати или смутита със зеленчуци.
Похапвайте супер храни и се радвайте на здраве и енергия
Добавянето на куркума, джинджифил, чесън, боровинки, спанак, кисело мляко, авокадо, чиа семена, мед и броколи в менюто е един от най-ефективните начини да подсилите имунитета и да подобрите здравето си по естествен начин. Тези Топ 10 супер храни са лесни за комбиниране и може без затруднения да се превърнат в част от ежедневното ви хранене.
