Трябва ли да се откажем от десерта, за да имаме стройно тяло?

Защо ни е толкова трудно да откажем десерта и необходимо ли е да правим това?

Все по-често заместваме пълноценния обяд със закуски, пици, кисели млека и шоколади. Нямаме време. Ние бързаме през цялото време. И освен това мислим, че по този начин ядем по-малко. Шоколадовият бар обективно съдържа по-малко калории, отколкото пълен обяд с две ястия.

Само че, удоволствието от подобна подмяна, почти не усещаме. По-точно, трае няколко минути. Бързите въглехидрати веднага след достигането до центъра за насищане в мозъка, провокират нова атака на глад само след половин час. Но най-важното, хранейки се „бързо“, създаваме ситуация в организма с недостиг на хранителни вещества, минерали и витамини. Какво е полезно в споменатия вече шоколадов бар? Почти нищо. В резултат на това метаболитните процеси се забавят в организма и той започва да съхранява мазнини за „черни дни“, тоест, отлагате мазнини, дори ако ядете само плодове.

Затова първото правило за правилното хранене е да не замествате обичайната с десертна храна. Стандартната схема на правилното меню изглежда така: две големи хранения (закуска и обяд), лека вечеря и няколко закуски между основните хранения. Броят на изядените калории трябва да бъде 1500-1800 калории на ден. Десертът е възможен или дори необходим, ако трябва да е в края на храненето.

Ако основното хранене се състои от бавни въглехидрати, протеини и фибри и десертът го следва, тогава се създава правилното и трайно усещане за засищане. „Сладкото веднага подава сигнал към центъра за насищане, чувстваме се сити и спираме. Тогава храната, която ядем преди десерта, започва да се преработва. Именно тя поддържа усещането за ситост не за 20 минути, а за 3–3,5 часа.

Тоест, оказва се, че сладкото, ако го изядете навреме и заедно с основното хранене, ни помага да не преяждаме и да останем в добра форма.

Десертът е източник на удоволствие и да се лишиш от него е не само грешно, но дори опасно. Неслучайно момичетата, седящи на монодиети с въглехидрати, толкова често се сблъскват с депресивно състояние и последващи разрушения. Сладкото е необходимо за облекчаване на хранителния стрес, затова побързайте и поръчайте доставка на десерти foodpanda.

Ако ядем десерти правилно, тогава можем да ги включваме в диетата не веднъж, а дори 2-3 пъти на ден, без да рискуваме да наддадем наднормено тегло.

Човек, който следи диетата си, трябва да има празници, когато има право да се отпусне. Може да са 2-3 на месец, не повече. На такива „празници“ са разрешени всякакви десерти. Това помага за облекчаване на страха от храната.

Правилният десерт е десерт, който съдържа минимум вредни вещества и максимум здравословни. В същото време той трябва да бъде доста обемен по размери, но също така да не е твърде висококалоричен. Тоест, ружа или мармалад са по-сладки от парче халва или шоколад, например. Също така е важно десертът да се дъвче, тоест използването му да изисква минимален труд. И разбира се, десертът трябва да е вкусен. Първата функция на десерта е да доставя удовлетворение от храната, тъй като хората, които ядат безвкусна храна, а след това ядат повече, те искат да компенсират липсата на удовлетворение и вкус с нещо. Така че десертът трябва да е наистина вкусен.

И най-важното е, не трябва да включва трансмазнини. Най-често трансмазнините се намират в печива, пайове, където има маргарин, така че е по-добре да ги замените с други естествени десерти.

Идеалният вариант е функционален или умен десерт. Този деликатес, който освен въглехидрати съдържа жизненоважен протеин, както и необходимите микроелементи, ще ви освободи от вината.

3 правила на „правилния“ десерт

1. Десертът трябва да е балансиран, тоест да съдържа оптималното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати.

2. Десертът трябва да се разглежда като част от храненето, а не като самостоятелна храна и трябва да бъде в края на храненето, тоест да бъде десерт.

3. Десертът трябва да е обемен, за да може да се дъвче.