куче

Грижите, които полагаме за кучето си, са от изключително голямо значение

Да имаш куче за домашен любимец определено е нещо, което носи много радост и положителни емоции. Следва да знаем обаче, че отглеждането на куче върви ръка за ръка и с отговорността – кучетата са особено социални животни, които силно се привързват към стопаните си. Те имат нужда от контакт и осъществяването на силна връзка с човека, който ги отглежда. Ето защо и съществуват цели школи и училища, посветени именно на обучението – то засяга както кучето, така и стопанинът му. В днешната статия ще разгледаме някои от основните грижи, които ще направят кучето ви да бъде както здраво, така и наистина щастливо.

Отделяйте ежедневно време, което да прекарвате със своя домашен любимец

Както вече споменахме, кучетата са особено привързващи се към своите стопани. За да осигурите щастлив живот за вашия любимец, е изключително важно да прекарвате време с него. Далеч не е достатъчно за едно куче да получава единствено храна, вода и разходки ежедневно – то има нужда от близък и споделен контакт със своя стопанин. Обучавайте го, тренирайте го, впускайте се в игри с него – това определено ще го накара да се чувства обичано, ценено и важно във вашите очи.

Заложете на балансирана диета

Много стопани се изкушават да отрупват домашния си любимец с извънредно количество лакомства. Това, колкото и препоръчително да е по време на игра или тренировки, толкова и трябва да се внимава – затлъстяването в следствие от прекомерно количество храна или лакомства би могло да застраши здравето на вашия любимец. Големите породи са особено застрашени от възникването на редица ставни проблеми в следствие от бързия растеж. Особено важно е да им осигурявате оптимално ниво на физическо натоварване, както и да залагате на балансирана и здравословна диета.

Не пропускайте профилактичните прегледи и обезпаразитяването

Макар и здравословното неразположение при кучето да е видно чрез симптоми, то все пак е препоръчително да следите общото му състояние чрез посещения при ветеринар. Ежемесечно не пропускайте и да поставяте необходимите препарати както за външно, така и за вътрешно обезпаразитяване. Профилактиката е най-доброто и изпитано средство за осигуряването на дълъг и щастлив живот за вашия любимец.