Как да поднесем храната, за да изглежда апетитно

Много хора могат да приготвят вкусно ястие. Но ако искате да създадете наистина празнично настроение, красиво поднесената храна бързо отваря апетита, подобрява настроението ви. Затова професионалните готвачи не само знаят как да готвят вкусно, но и овладяват изкуството на стилизирането, тоест дизайна на ястията. Използвайте нашите съвети, за да изненадате гостите си.

Колкото по-високо, толкова по-добре

Една от основните тайни е, че храната трябва да се разпределя по височина, а не, както сме свикнали, по ширина. Поради това, сервираното ястие ще изглежда по-спретнато. Например, препоръчително е да поставите избраната гарнитура в началото в чаша, да натиснете и след това внимателно да прехвърлите в чиния.

Ако сервирате котлети, тогава не ги поставяйте един до друг, а ги поставяйте един върху друг, но не правете четен ред, както в армията, а ги поставяйте небрежно.

Използвайте контрасти

Ако храната в чинията е със същия цвят, тя ще изглежда скучна и, честно казано, няма да предизвика апетит. Един от основните трикове на професионалните готвачи е да сервират продукти с контрастен цвят в едно ястие.

Например, за повечето ястия можете да нарежете ярки зеленчуци: сервирайте нарязани чушки, целина, спанак, домати, шепа царевица. Ако готвите салата от зеленина, тя може да се украси с маслини или домати, а макароните са най-добре с босилек.

Но е важно да не прекалявате: ако всички цветове на дъгата са в чинията, това няма да предизвика наслада.

Същото правило работи и с храната, трябва да комбинирате текстура и размер. Например хрупкавите и меки ястия изглеждат хармонично в една чиния; малките чинии също се комбинират добре с големи ястия. И всичко това, защото мозъкът ни обича контраста.

Лаконичност

Всеки готвач ще каже, че малките порции ястия изглеждат много по-привлекателни от големите. В допълнение, такива ястия подсилват апетита и позволяват на човек да се наслаждава повече на процеса

Е, още едно предимство, по този начин определено няма да добавите излишни килограми. И ако се притеснявате, по-добре е да предложете на гостите си втора порция.

Основното е да предотвратите други крайности, когато поставяте храната в чиния, уверете се, че тя не изглежда празна.

Не забравяйте за малките детайли

Опитайте да сервирате ястия на празничната трапеза, като си представите, че сте художник. Гарнирайте ги с нещо красиво, но просто: стрък копър или мента, няколко капки сос, резен сирене, семена от нар, резен лимон. Основното е, че това трябва да е минимализъм. Припомнете си как сервират ястията в любимия ви ресторант, поръчайте с foodpanda  и се опитайте да ги украсите сами.

Минимален строг ред и симетрия

Да, редът със сигурност е важен, но все пак трябва да се избягва при готвене. Когато сервирате на гостите любимите си ястия, опитайте се да постигнете „креативен кулинарен безпорядък“: разкъсайте листа от маруля, а не нарязани; начупете хляба и на по-малки парчета; хвърлете няколко стръка зеленина върху чинията.

Бързо ще видите, дори и най-простите ястия на вашата маса ще изглеждат по-апетитни.

Правило за нечетни числа

Изненадващо, ако мозъкът ни забележи странно количество детайли в чиния, такова ястие ще ви се стори по-вкусно и апетитно: например 5 скариди в чиния с тестени изделия, 3 палачинки, 3 парчета месо.

Вярно е, че подобен ефект може да се види само ако няма твърде много подробности, в противен случай гостите просто няма да забележат разликата.

Бъдете креативни

Опитайте се да вземете за пример как работят готвачите на модерни ресторанти. Често използват не традиционни и познати ни съдове, а в необичайни предмети:

• дървени дъски и плочи;

• подложки от камък;

• хартиени или бамбукови листа за сервиране;

• морски черупки.

Помнете за баланса

За да не станат вашите ястия „хаос“, не трябва да забравяте за правилата на фигурата и фона. Но тук трябва да действа едно правило – колкото по-сложно е ястието, толкова по-лесно е да се сервира и, обратното, когато сервирате прости ястия, трябва да измислите нещо интересно – препоръчително е да ги сервирате в ярки чинии, като използвате различни аксесоари.

Не забравяйте за малките детайли

Малките неща „на фона“ са много важни, защото придават завършеност на сервирането. Не забравяйте да поставите чаша до всяка чиния, тъй като това ще направи яденето по-изискано. А питейната вода преди или след хранене ще подобри метаболизма и ще насити организма, което ще ви спаси от излишните килограми.