Рутина за детската кожа през лятото

Рутина за детската кожа през лятото

Както възрастните хора, така и децата имат нужда от определена грижа за кожата според възрастта и спецификите ѝ. Грижата за нея трябва да започне още от първите дни след раждането и да се променя правилно с годините. През лятото може да се стигне до някои критични ситуации, които със сигурност са много неприятни и понякога дори опасни.

В тази статия ще ви дадем полезни съвети за грижата за детската кожа, които лесно ще имплементирате в ежедневието на детето. Така ще сте спокойни за правилното развитие на кожата, който е най-големият орган в човешкото тяло.

Слънцезащита за деца

Независимо дали е лято или всеки един друг сезон слънцезащитата с висок фактор за децата е много важна. Винаги избирайте серитифицирани продукти и се насочвайте към правилните места за тяхното пазаруване. Избирането на доставчик за продуктите, които ще нанасяте на детската кожа са също толкова важни, колкото и съставът им.

Препоръчваме ви да нанасяте винаги на цялото тяло като трябва да обръщате специално внимание на зоните като:

 • Клепачи
 • Гънките по тялото
 • Между пръстите
 • Ушите и зад тях
 • Устните
 • Скалпа

Не забравяйте, че е важно да нанасяте често през целия ден. Така ще запазите фактора активен и ще може да сте по-спокойни за предотвратяването на изгаряне.

Козметика за деца през лятото

Не рядко родителите правят грешката да спират бялата козметика на децата, когато настъпят по-високите температури. Това може да спре защитата върху нея и силно да я изсуши или омазни. Обърнете се към педиатъра ви, който ще ви консултира за продуктите, които е добре да не пропускате в грижата за вашето дете конкретно. Също така, ще успеете да разберете повече за продуктите, които няма да са прекалено мазни и детето ви ще се чувства толкова комфортно, колкото и по принцип.

Грижата за интимните зони трябва да продължи, особено ако вашето дете все още носи памперси. Това ще предотврати зачервявания, обриви и всеки друг вид реакции на кожата. Мийте косата при нужда, а тялото всеки ден, за да може да премахнете потта, която вероятно се е натрупала от активността на детето. Ако то е все още бебе, се съобразявайте с напътствията, които ви е казал педиатърът.

Какви продукти да използвате:

 • Измиващ гел за тяло
 • Шампоан и балсам за коса /балсам само при нужда/
 • Крем за подсичане /само при нужда/
 • Крем или бързо попиващо олио за цялото тяло /винаги се нанася на добре подсушена кожа/
 • След това нанесете слънцезащитен крем на цялото тяло

Съветваме ви преди да облечете дрехите на детето и да проверите дали тялото е изсъхнало много добре. Така ще сте сигурни, че сте премахнали цялата влага, с помощта на която може да се развият бактерии.

Грижата за детската кожа е също толкова важна, колкото и тази при възрастните хора. Изграждането ѝ става именно през първите няколко години, затова е добре да изберете рутина, която да следвате и да не забравяте нито една от стъпките, които споменахме в статията.

Изберете правилната козметика, консултирайте се с педиатъра на детето ви и винаги се насочвайте само към проверени доставчици за козметика.