дневник

Воденето на дневник – необходимо ли е?

Във време, в което личностното развитие и цялостното подобряване на начина на живот са във фокуса на общественото внимание, е напълно естествено да търсим нови и нови начини за достигане до вътрешен мир.


Редица психилози и експерти по личностно развият твърдят, че едно от нещата, които бихме могли да предприемем по пътя към подобряването на начина ни на живот е воденето на дневник.

Затова и решихме в днешната статия да си поговорим именно за това – какво точно представлява воденето на дневник, кога да го правите и какви евентуални ползи бихте могли да извлечете от това занимание?

Воденето на дневник представлява ежедневно или ежеседмично вписване на преживявания, лични разсъждения, планиране и обзор на ежедневието и случващите се събития. Специалистите твърдят, че изливането на мислите върху хартия спомага при тяхното по-щателно асимилиране и има доказан положителен ефект върху планирането и осъществяването на целите.

Хората, които си водят дневник, често предпочитат или да го правят сутрин след събуждане, или вечер преди заспиване. Времето на водене на дневник е пряко обвързано с целите, които си поставяте и какво именно искате да постигнете. Ако за вас е важно в писмена форма да приоритизирате и планирате деня и задачите си, то вероятно вечерта ще е по-удачното време за вас – така, събуждайки се на следващия ден, вие ще имате ясна идея в главата си какво ви предстои днес и ще разполагате с необходимата мотивация, за да започнете да работите по задачите си. Утринното писане, пък, ще спомогне за правилната настройка – ако отделяте всяка сутрин време за писане в дневника си, ще започнете все повече да оценяте тези минути като лично време за вас и няма да имате търпение да им се наслаждавате. Така ще започвате деня си с позитивни настройка и енергия.

Воденето на дневник води след себе си редица ползи, които ще са особено ползотворни в дългосрочен аспект. Това е един от най-лесните начини, чрез които да проследявате личностното и професионалното си развитие – само с разгръщането на страниците ще си припомните написаното от вас преди месеци или години и ще проверите дали се движите в правилната посока към осъществяването на мечтите си.

Вашият коментар