Превенция на ръжда: Как да защитите автомобила си от корозия

Превенция на ръжда: Как да защитите автомобила си от корозия

Използването на качествени автомобилни части не е достатъчно, за да поддържате автомобила си в изправност и изряден външен вид. Ако живеете в район, чийто климат се характеризира с висока влажност, трябва да полагате повече усилия, за да предпазите автомобила си от корозия. Ръждата е често срещан проблем, с който се сблъскват много собственици на автомобили. Освен неугледен външен вид, тя може да предизвика значителни щети и на каросерията на автомобила. Има няколко начина да спрете разпространението на ръждата по вашия автомобил. Ще разгледаме някои от най-ефективните.

Важно е да поддържате автомобила си сух и чист

Ръждата се появява, когато желязото и кислородът влязат в контакт с влага. Тя представлява червеникаво-кафяво покритие, което се образува на повърхността на метала, като го кара да отслабва и в крайна сметка да се разпада. За да не позволите това да се случи с вашия автомобил, добре е да го поддържате сух и чист, тъй като мръсотията задържа влага и спомага за разпространението на ръждата. Използвайте микрофибърна кърпа или хавлия за подсушаване, за да не надраскате боята.

Добре е също да нанасяте редовно восък върху почистения автомобил, тъй като той се превръща в своеобразна бариера между влагата и метала. Правете го на всеки 3-4 месеца, за да нямате проблеми, свързани с появата и разпространението на ръжда. Може да използвате също продукти – инхибитори на ръждата, като спрейове, бои и лакове, които образуват специално покритие върху автомобила. Закупете ги от надежден магазин за автомобилни части и аксесоари, за да сте сигурни в качеството.

Не оставяйте автомобила си за дълго на открито

Най-добре е да го прибирате вечер в гараж, но ако не разполагате с такъв, инвестирайте в качествено покривало, което ще предпази автомобила ви от променливите атмосферни условия и появата на ръжда. Изберете покривало, което прилепва плътно. Ако е прекалено широко, в него може да проникне влага и да предизвика корозия.

Погрижете се за незабавното отстраняване на вдлъбнатини или драскотини

Когато металното покритие е увредено, в него е по-лесно да проникне влага и да се образува ръжда. Ако забележите драскотини или вдлъбнатини по автомобила си, е важно да ги отстраните незабавно, за да предотвратите разпространението на ръждата. Когато те са по-значителни, добре е да не се опитвате да се справите сами, а да потърсите професионално съдействие в автосервиз, който работи само с качествени автомобилни части.

Поддържайте ходовата част на автомобила си винаги чиста

Тази зона на автомобила е една от най-уязвимите за образуване на ръжда, тъй като непрекъснато контактува с влага, мръсотия и отломки по пътищата, както и с пътната сол, използвана за поддръжка през зимата. Не пропускайте редовните посещения в автомивка. Чистият и поддържан автомобил безспорно е по-защитен от корозия.

Проверявайте редовно колата си за признаци на ръжда. Важно е проблемът да бъде третиран от рано, за да бъде отстранен възможно най-ефективно и лесно. Ако забележите, че ръжда вече се е появила по вашия автомобил, незабавно потърсете в магазин за автомобилни части и аксесоари преобразуватели на ръждата. Нанесете върху увредените метални повърхности. Това е ефективен начин да спрете разпространението на ръжда по автомобила си. 

Редовната поддръжка на автомобила е най-добрата превенция срещу появата на ръжда

Както посочихме в началото, корозията е често срещан проблем, който тормози собствениците на автомобили. Ръждата няма да ви предизвика големи главоболия, ако се стараете да поддържате колата си винаги чиста и изрядна. Почиствайте, подсушавайте и ваксинирайте редовно автомобила си с качествени продукти, не го оставяйте продължително време на открито, грижете се за редовната му профилактика и ремонти с оригинални автомобилни части, и ще го използвате дълго и безпроблемно.

Поддържайте в изправност стартера и алтернатора на автомобила ако искате да нямате проблеми с паленето. В противен случай ще се наложи рециклиране на алтернатор цена която може да спестите ако го преглеждате редовно за неизправности.