Видове шибидах системи – кой тип да изберем?

Видове шибидах системи – кой тип да изберем?

Наличието на шибидах в автомобила безспорно е изключително стилно и привличащо вниманието – както при избора на всеки друг компонент, така и що се отнася до шибидаха следва да разполагаме с достатъчно изчерпателна информация. Благодарение на нея ще съумеем да изберем най-добрия вариант за своето превозно средство.

В днешната статия решихме да ви представим основните видове шибидах системи. Така ще се ориентирате правилно относно точния тип за вас и вашите нужди.

Но нека започнем отначало – какво представлява един шибидах?

Шибидах

Шибидахът е люк на тавана на автомобила, който, според вида си, би могъл да се отваря или нагоре тип крило, или да се приплъзва назад благодарение на плъзгащи се релси. Цялата шибидах касета се състои от въпросния люк, щора и водосъбирателна тарелка. Сами виждате, че устройството му никак не се ограничава само до наличието на прозорец. По това бихме могли да отсъдим, че са възможни да се случат редица проблеми, свързани с цялостната система. Ето защо честите профилактики са от особено голямо значение.

Какви видове шибидах люкове познаваме?

Разбира се, срещат се различни разновидности на шибидах системи. Бихме искали да започнем от най-стандартния тип.

Шибидах тип люк представлява прозорец на тавана на автомобила ви, който е възможно да се отваря или нагоре тип крило, или нагоре и да се приплъзва назад. Този люк би могъл да е или стъклен, или метален.

Панорамната шибидах система се характеризира с няколко люка, а, в някои случаи, е възможно и целият таван да представлява един голям стъклен люк. Този тип шибидах системи се славят с предпочитане от страна на клиентите, тъй като действително правят както интериора, така и екстериора да изглеждат наистина екстравагантно и привличащо вниманието. В повечето случаи един от панорамните люкове се отваря по начин, подобен на стандартните шибидах системи.

Отварящият се таван, който, в повечето случаи е текстилен, се причислява също към шибидах разновидностите. Посредством плъзгащи се релси, той има възможността да се събира назад над или в багажника на автомобила. Безспорно представлява същинска атракция и позволява съвсем различен тип шофиране и возене, особено при хубаво и топло време.

Разбира се, шибидах системите се различават и по методиката на тяхното управление. Съществуват механични шибидах системи, както и такива, които се управляват електронно чрез бутони, удобно разположени близо до шофьора или пътниците.

Какви са признаците, показващи, че шибидах системата е претърпяла повреда?

Шибидах

Разбира се, по подобие на всички останали автомобилни части и компоненти, така и шибидах системата подлежи на множество проблеми, които биха могли да възникнат. Ако забележите, че вашият шибидах се отваря или приплъзва трудно, то е възможно системата да изисква смазване. Прокапването на водосъбирателната тава обикновено означава, че уплътненията изискват подмяна – наличието на вода в купето би могло да доведе до значителни щети. Освен, че ще намокри тапицерията на седалките, е възможно и да повреди част от фината електроника по таблото в купето.