Видове климатици

Видове климатици

Климатиците могат да бъдат различни видове. Някои от тези видове са опаковани, преносими, стенен ръкав и геотермални. Прочетете, за да научите повече за тези видове охладителни системи. Можете също да ги използвате за охлаждане на стая или цялата ви къща. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрия климатик за вашия дом. По-долу са изброени различните видове климатици, предлагани на пазара днес.

Преносими климатици

Преносимите климатици са популярни, защото осигуряват ефективно охлаждане в помещения без постоянна климатизация. Телата са леки и удобни, което ги прави отличен избор за помещения, които обикновено са твърде топли или твърде студени за централна климатизация. Те обикновено се използват за охлаждане на спални, компютърни стаи и офиси. Полезни са и за мазета. Тези преносими охлаждащи устройства са не само удобни, но могат да ви спестят пари в дългосрочен план. Ето няколко причини да закупите такъв за вашия дом.

За да направите вашия преносим климатик по-ефективен, е важно да изолирате пролуките около устройството. Лентите от пяна, които могат да бъдат закупени работят чудесно за тази цел. Можете също така да използвате лента, за да предотвратите изплъзването на топъл въздух през пролуките. След като празнините са запечатани, вие сте готови да използвате вашия преносим климатик. Не забравяйте да поставите маркуча, ако вентилационната система на помещението не е включена.

Пакетирани климатици

Пакетният терминален климатик е самостоятелна система за отопление и климатизация. Тези системи обикновено се намират в хотели, мотели, домове за възрастни хора, болници, жилищни сгради, кооперации. Те имат широка гама от приложения и са идеални за домове, офиси и други места, където стаята се нуждае от охлаждане или отопление. Ако искате да инсталирате пакетен климатик в дома си, ето няколко съвета.

Очаква се повишеното търсене на климатици да продължи и в бъдеще. В световен мащаб се очаква пазарът да нарасне с над 5 процента между 2022 г. и 2024 г., движен от нарастващото търговско и жилищно строителство и урбанизация. Анализаторите прогнозират, че пазарът на пакетирани климатици ще нарасне с около пет процента през следващите пет години, достигайки  24,5 милиона единици. Този растеж обаче може да се забави или дори да спре напълно в някои региони.

Стенно-ръкавни климатици

Енергийно ефективните стенни климатици могат да осигурят охлаждащия ефект, от който се нуждаете, без да жертвате комфорта. Тези модули обикновено са базирани на променлив ток, което означава, че не генерират топлина и ще използват по-малко енергия за охлаждане на същата зона. Когато купувате стенен климатик, потърсете висок EER рейтинг. Колкото по-висок е рейтингът EER, толкова по-енергийно ефективен е модулът. Тези устройства са добър избор за домове, където сметките за електричество са високи и централният климатик не е добра опция.

Процесът на инсталиране на стенен климатик е много по-лесен, отколкото изглежда. Докато процесът на пробиване на дупка в стената може да изглежда смущаващ, плъзгането на устройството в дупката е лесно. Можете също така да закупите ръкави отделно. Най-добрите монтирани през стената климатици включват LG LT1037HNR, Koldfront WTC8001W и MIDEA MAT08R1ZWT.

Геотермални климатици

Има много причини да изберете геотермални климатици пред конвенционалните модели. В допълнение към предимствата си за околната среда, геотермалните термопомпи също са едни от най-рентабилните и енергийно ефективни налични системи. Те използват по-ниски температури дълбоко под земята, безкраен запас от енергия. В допълнение, геотермалните термопомпи са безопасни както за хората, така и за животните и също така са 100% свободни от всякакви замърсители. Освен това геотермалните термопомпи не използват електричество, което е важен ресурс при сегашния климат.

Основното предимство на геотермалните системи е способността им да използват топлината от земята за охлаждане на вътрешността на дома. Тъй като температурата на земята е постоянна на 55 градуса, геотермалните намотки, заровени под тревата, пренасят топлината от вътрешността на дома навън. След това охладеният разтвор охлажда дома и процесът се повтаря през зимата. Системата е изключително енергийно ефективна и много собственици дори са ги инсталирали без проблем.