Колко често трябва да се сменя спалното бельо

Колко често трябва да се сменя спалното бельо

Не е тайна, че безсънието, освен със здравословни причини, се свързва и с липса на комфорт в спалнята. Спалното бельо може да създаде усещането, че се намирате на правилното място и да ви осигури пълноценна почивка и сладки сънища.

Защо спалното бельо трябва да се поддържа чисто

Мръсните завивки крият риск за здравето. Те са потенциален източник на бактерии, микрокърлежи и други паразити. Колкото и добра лична хигиена да спазвате, при спане се отделят косми, мъртви кожни клетки, пот и други телесни течности. Това може да причини неприятна миризма и алергични реакции. Ето защо, спалното бельо трябва да се сменя често. Големите хотелски вериги го правят на всеки три дни, а в домашна обстановка е достатъчно веднъж или два пъти седмично, ако извънредни обстоятелства не налагат спешна подмяна на чаршафите.

По-честа смяна се налага, когато обичате да хапвате в леглото, имате някакви кожни проблеми или по време на летните жеги, когато изпотяването е по-често. Спалнята е място за релаксиране и за да се отпуснете в меките завивки, те трябва да са чисти и да ухаят приятно.

Как да перете спално бельо

Препоръчително е да се прави с по-гореща вода, обикновено на 60 градуса, ако на етикета на самото бельо не пише нещо друго. Тази температура се счита за оптимална, за да премахне всякакви акари и замърсявания. Ако не можете да ги сложите в пералнята на тази температура, дайте ги на химическо чистене. Не забравяйте да изперете и възглавниците, и одеялата, и дебелите завивки, ако ползвате такива. Професионалното пране е вариант, когато вкъщи разполагате с малки по обем автоматична пералня и сушилня.

Кои материи са подходящи за спално бельо

На пазара ще срещнете най-различни, но ако искате качествени и нежни към кожата комплекти, заложете на определени платове. Сред любимите на всички са:

  • памук – той е мек, издържа на многократно пране, бързо изпарява влагата, позволява на тялото да диша, топли през зимата, а лете държи хладно;
  • ранфорс – 100% памук с по-тънки нишки, нежен и още по-издръжлив, с отлично съотношение между цена и качество;
  • сатениран памук – под това наименование се предлагат различни тъкани;
  • памучен сатен – луксозно спално бельо, подходящо за всички сезони; 
  • микрофибър – фин полиестер, който е най-използваният синтетичен материал за спални изделия.
Качествено спално бельо

Ленените чаршафи са дишащи и хипоалергенни и колкото повече ги перете, толкова по-меки стават. Бамбуковите притежават антибактериални свойства и също като памука не задържат влага и са въздухопропускливи. Блаженство е да спите в египетски памук, който е значително по-скъп, но с много високи качества, като мекота, здравина и трайност. Винаги можете да откриете любимото си спално бельо, напомнят от онлайн магазина на Aiko XXXL, както и да го закупите изгодно на разпродажба или по време на промоции.

Как правилно да съхранявате спално бельо

Всяко семейство разполага с впечатляващ набор от чаршафи, калъфки, възглавници, завивки и други принадлежности за спане. Отделните сезони предполагат тяхната смяна. Това изисква да създадете организация за тяхното съхранение и да осигурите необходимото пространство. В най-добрия случай, ако разполагате с достатъчно място, можете да обособите специален килер за тях и рафтове, на които да подредите всичко. Алтернативна възможност е да отделите част от гардероба за пухкавите изделия.

Когато мястото у дома е ограничено, на помощ идват вакуумните торби. В тях можете да напълните всичко излишно за момента и да го пъхнете в някой скрин или в ракла под спалнята. Така и най-обемните продукти ще бъдат събрани до компактни размери, ще сте спокойни за тяхното съхранение и ще освободите много пространство, което да използвате за други цели.

Какъв цвят спално бельо да изберете

Цветовата гама трябва да ви харесва, но същевременно да се вписва в цялостното обзавеждане и да не контрастира със стила на интериора. От вас зависи дали ще се вдъхновите от едноцветни десени или ще предпочетете пъстрите. Първите се възприемат като по-семпли и елегантни. За да не изглеждат скучни и невзрачни, изберете правилните нюанси, които ще са в хармония с всичко останало, но същевременно ще бъдат достатъчно забележими. Шарените принтове от своя страна създават много настроение, когато са подбрани с вкус.

Флоралните мотиви са подчертано романтични, а когато са съчетани със стените в спалнята, те изглеждат изключително елегантно и уютно. Комплектите спално бельо са удачен вариант, тъй като те са предварително съчетани така, че да си подхождат изцяло. Ако искате да проявите творчество и да покажете личен почерк, можете сами да сглобите комплекта. Никак не е трудно, стига да изберете за основни един или два цвята. Ако се справите добре, ще имате прекрасен краен резултат с красиви завивки, в пълна хармония с обстановката.

Спалното бельо предоставя още една възможност да проявите креативност и да бъдете оригинални. Подгответе няколко различни комплекта, които са изцяло тематични. Използвайте ги според сезона и празничния календар, като можете да включите коледни, пролетни, морски и други десени. По този начин, съвсем бързо и без излишни разходи, ще преобразите напълно не само спалнята, но и цялото жилище.

Как да превърнете спалното бельо в основен акцент

Като изберете нещо наистина екстравагантно, което се вписва в обстановката. Ако това не е достатъчно, помислете за подходяща декорация – картини, фотографии, малки пластики, меки възглавници в различни форми и размери. Внимавайте да не прекалите, като претрупате стаята с аксесоари. Задължително почиствайте и поддържайте всички изделия, а декоративните възглавнички перете толкова често, колкото се налага. 

Следващата важна стъпка е да помислите за специално осветление. Ако използвате стаята само за сън, то трябва да бъде приглушено и ненатоварващо. Ако обичате да заспивате, след като прочетете няколко страници от приятно четиво, поставите някакво осветително тяло на подходящо място.