Ножове за готвене: Без кои представители не може да сътворите любимите храни за семейството

Ножове за готвене: Без кои представители не може да сътворите любимите храни за семейството

За колекционерите тази тема не стои на дневен ред – те биха заложили на всеки вид нож, за да са сигурни във всеки един момент от ежедневието си

Когато говорим за ножове за готвене, има две категории притежатели на екземплярите за кулинарни творения.

От една страна са колекционерите, които не биха се отдали на никакви колебания при покупката на кой да е вид кухненски нож.

На другата стоят онези, които подхождат по-практично по въпроса. Те се фокусират на първо място върху необходимия минимум, а после имат потенциала да продължат да надграждат, ако това ще улесни бита им.

Факт е, че без някои ножове, ние трудно бихме могли да сътворим любимите храни за нас или за семейството си.

Днес се предлагат различни видове кухненски ножове, което може да се окаже известно предизвикателство при избора.

За начинаещите в готвенето не е лош вариантът да инвестират в комплект ножове, макар да е ясно, че едва ли всеки един от тях ще влиза в непрекъсната употреба. Докато се опознаят взаимно обаче, тази стратегия е едно добро начало.

Ако все пак искате да научите кои ще са основните ви помощници в кухнята, запознайте се с тях и направете преценка какви покупки да планирате.

Ножът на готвача

Името му го подсказва – той е главният герой в кухнята. Вие определено се нуждаете от него, а той умело може да изпълнява множество функции. Дължината на ножа на готвача е около 20 до 31 см. Острието е дълго, обикновено е триъгълно с лека извивка, което осигурява не само отлично рязане, но и стабилност при натиск.

Ножът на готвача ще ви бъде от полза при разрязването на големи и малки продукти. Ясно е, че без него няма как да се радвате на вкусни ястия у дома.

Назъбен нож

Неговото предназначение е предимно за хляб и тестени изделия, но той намира приложения и при нарязване на месо, създаване на порции, красиво поднасяне на зеленчуци и плодове, блатове на торта. Острието му е дълго, а колкото е по-дълго, толкова по-удобен е той. 

Нож за белене

Ясно е, че той ще бъде често в ръцете ви, защото няма как да не се наложи да белите или да режете на тънки резени, като видовете сред него са с право или назъбено острие.     

Сантоку

Японците са пример за вдъхновение и винаги можем да се поучим от тях, защото творческата искра винаги се преплита с мъдрото използване в динамичното ежедневие.

Сантоку е нож за рязане на отделни части, надробяване и ситно оформяне – три качества, които обезпечават редица дейности в кухнята. Изберете модел, който пасва добре на ръката ви, по възможност с острие около 20 см.    

Това, което обединява първите ви приятели в колекцията от ножове, е изискването им те винаги да бъдат поддържани остри. Ако нямате точило, това означава да потърсите услугите на професионалист.