Решението е в ръцете ви: Ето как се преодоляват паник атаките 

Решението е в ръцете ви: Ето как се преодоляват паник атаките 

Психическите и физически симптоми на паник атаките могат драстично да влошат качеството на живот – не губете нито ден повече, а се доверете на специалист.

Всеки потърпевш поне веднъж си е задавал въпроса съществува ли лечение на паник атаките. Състоянието настъпва внезапно, без никакво предупреждение, а силните усещания на страх са придружени от крайно неприятни физически симптоми – ускорен пулс, задух, опасения за фатален край.

Важно е да знаете, че независимо от това колко зле сте в момента, паник атаката ще отмине след няколко минути. Често обаче този проблем се превръща в хроничен, което е сигурен знак да не губите нито ден повече, а вместо това да се доверите на специалист.

Макар да не е установена една основна причина за отключването на паник атаките, опитните терапевти разкриват някои „виновници“ за тях.

През живота си хоратапреминават през множество стресови ситуации: изпити, стартиране на нова работа, сключване на брак, раждане на дете, загуба на близки, раздяла и т.н. Хората са лабилна психика са изложени на по-голям риск от развиването на паническо разстройство. Към този фактор може да се добави и генетичната предразположеност. През последните години експертите се фокусират и върху хормоналния дисбаланс, който също може да е генератор на панически атаки.

Има два основни етапа, които могат да бъдат полезни при справянето със състоянието.

Не губете надежда – това е напълно възможно и решението е във вашите ръце.

Консултацията с опитен психолог е крайно наложителна, за да избегнете последствията и да не се стига до принудителна изолация от социални контакти, неработоспособност, отказ от общуване с приятели и роднини, депресия, хипохондрия и дори финансови затруднения. Когнитивно-поведенческата терапия гарантира отлични резултати. Тя внася необходимото осъзнаване за пациента, че паник атаката всъщност не е толкова опасна, колкото изглежда. 

Добрата подготовка за реакция в ежедневието е нещо, което и сами може да направите за себе си.

Фокусирайте се върху дишането си. Вдишайте бавно през носа, бройте наум до 4, задръжте дъха си, докато броите до 7 и тогава издишайте силно през устата, отново броейки – до 8. Упражнението може да бъде повтаряно, докато намерите спокойствие. Когато усетите първите признаци на паник атака, съсредоточете се върху предмет наоколо и започнете с техниката за дишане.

Безпокойството може да притъпите и чрез контрол на мислите си. Не очаквайте смъртна заплаха, а се опитайте да сте уверени в обратното, защото симптомите може да са особено тревожни за вас, но със сигурност не са животозастрашаващи.     

Не подценявайте ролята на разходките сред природата и физическата активност, пълноценната почивка и полезната за здравето храна.