Знаете ли защо хората сънуват?

Знаете ли защо хората сънуват?

Сънищата са един от интересните феномени, които хората се опитват да разберат по-добре от векове насам. Още преди хилядолетия древните хора са започнали да търсят отговор на въпроса защо сънуваме, като съвсем разбираемо за тях сънищата са се свързали с мистиката и знаменията от боговете. Сведенията показват, че едни от първите човешки цивилизации – шумерите и древните египтяни –  са наблюдавали сънищата си и са опитвали да отгатнат тяхното значение.

Днес учените до голяма степен могат да обяснят какво представлява сънят. Обяснено с разбираеми думи, сънищата са вид халюцинации, които се появяват докато спим, като са най-интензивни и ярки в така нар. REM фаза на съня. Всички хора сънуват, макар и понякога да не сме способни да възпроизведем съня си след като вече сме будни.

За учените днес обаче продължава да е загадка защо сънуваме и те  упорито работят върху това да разберат защото хората, а също и много от животните, прекарват голяма част от живота си в сън. В следствие на различни изследвания и идеи са се появили и различни хипотези. Вижте кои са най-популярните от тях:

Сънищата помагат да развием дългосрочната си памет

Една от най-известните теории, която е подкрепена и с значителни доказателства, е, че сънят е механизъм, който помага да запазим важните спомени и да се отървем от всичко излишно. Както сами знаете, човешкият живот е изпълнен с различни събития и е изключително трудно умът ни да успее да започни абсолютно всичко, което ни се е случило. Според учените, докато спим, важната и необходима информация се запазва и се създават връзки с другите ни спомени. Този механизъм е ключов за човешкото оцеляване, тъй като ни помага да се справяме успешно в средата, в която живеем – да знаем кой е приятел и кой враг, кои храни са полезни и кои опасни и т.н.

Сънищата са израз на скрити желания

Със сигурност сте чували името на Зигмунд Фройд – бащата на модерната психология. Именно на този известен учен дължим и тази теория за сънищата. Фройд е един от първите съвременни изследователи на съня и този феномен заема важна роля в редица от неговите научни трудове, като най-известният от тях е книгата “Тълкуване на сънищата”.

Австрийският учен смята, че сънищата са израз на незадоволени желания. Вместо обаче да се появяват в чиста форма, като например да сънувате колата, която не сте си купили, подсъзнанието ви използва символи и скрити послания, което затруднява ясното тълкуване. Затова той посвещава голяма част от изследователската си кариера в тълкуването на тези символи и значението им.

Сънят като източник на креативно вдъхновение

Много известни творци – музиканти, писатели и др., са споделяли, че идеята за песен или книга се е появила съвсем случайно в съня им. Някои хора дори държат бележник и химикал на нощното си шкафче, за да не пропуснат някоя гениална идея, явила им се насън. Един от известните творци, който прилагал подобен метод е бил Салвадор Дали. Той е държал метален предмет в ръката си, докато се унасял. Тялото му се отпускало постепенно и в даден момент той изпускал предмета, за да се събуди. Смята се, че състоянието непосредствено преди заспиване помага да погледнете с друго око на проблемите, които се опитвате да разрешите, защото в такова състояние, мозъкът ви изгражда нови връзки между отделните неврони.

Съществуват още десетки различни теории, но нито една от тях все още не е единодушно приета от учените. Със сигурност обаче знаем, че за да се радвате на качествен и пълноценен сън, имате нужда от качествена възглавница,  удобен матрак. Не пренебрегвайте избора на продукти за сън, тъй като това може да доведе до недоспиване, което да отключи по-сериозни здравословни проблеми. Инвестирайте в спокоен и пълноценен сън и кой знае, може някой ден гениална идея ще ви се присъни и ще ви помогне да постигнете големи успехи.