социални мрежи

Ползи и вреди от социалните мрежи

Едва ли има човек, който да не използва активно или поне да не се е сблъсквал със социалните медии.


Тези платформи изземат часове от нашето ежедневие – на не един или двама се е случвало денят им неусетно да премине в разглеждане на новини и постинги из социалните канали. За мнозина социалните медии дори се превърнаха в средство за добиване на информация – често потребителите първо преглеждат новостите там, а едва след това се обръщат към доказани и утвърдени източници на информация.

И докато социалните медии са категорично заели устойчиво място в живота ни, те предоставят както и положителни, така и негативни аспекти от работата с тях. В днешната статия ще разгледаме и двете положения.

Ползи от социалните медии

Преди всичко, социалните канали се използват за осъществяване и поддържане на контакт. Все повече хора пренасят цялата си онлайн комуникация именно там. В интернет разстоянията нямат значение – с лекота всеки би могъл да се свърже с приятели и близки.

Както споменахме и по-горе, те служат и като информационни канали – в днешно време най-бързият начин да разбереш какво ново се случва на мястото, в което живееш, или в държавата ти, е просто да прекараш половин час в социалните канали и да видиш какво обсъждат останалите потребители.

Но социалните медии имат и своите негативни страни

Макар и използвани от почти всички, далеч не всеки аспект на социалните медии е положителен.

Те доказано спомагат за намалената продуктивност – често потребителите се разсейват и спират дейността, с която са се заели, само за да проверят какво ново се случва в социалните канали. Често минутка в мрежата неусетно се превръща в час – по този начин човек е далеч по-малко продуктивен и съсредоточен, за да изпълнява приоритетните си задачи за деня.

Често социалните медии са обвинявани в поддържането на илюзорен имидж, граден от потребителите, който е възможно да окаже неблагоприятен ефект върху психиката на личността. Тъй като социалните медии залагат доста основно на имиджа и на това как нещата изглеждат отвън, често потребителите остават с усещане за липса на стойност на собственото им ежедневие. Прекаленото вторачване в това какво другите публикуват в социалните канали често ни кара да изгубим представа за реалността и да се впуснем в едно безкрайно и нездравословно сравнение с останалите.

Вашият коментар