Кога може да се поднови процесорът

Кога може да се поднови процесорът

В днешно време усъвършенстването и поддръжката на компютърната техника е необходим елемент, който води до повишаване на производителността и най-често се извършва чрез подновяване. Специалистите от онлайн магазин Пласико, определят процесора като един от най-често подновяваните компоненти.

Какво е процесор и каква е неговата роля

Този компонент е сред най-важните параметри, които едно компютърно устройство притежава, споделят от Пласико.

Централният процесор определя мощността на компютъра или лаптопа, високата честота влияе на производителността и скоростта, с която се извършват необходимите действия, които от своя страна произтичат от паметта.

Един от основните параметри е разрядността, измерена в битове. Най-често моделите работят с 32 или 64 бита.

В производството на процесори има две основни марки, които се характеризират с високо качество на частите и дълъг експлоатационен живот, коментират от Пласико, които доминират на пазара и оглавяват класациите.

Сред основните показатели, на които трябва да бъде обърнато внимание, са модела, серията и генерацията, споделят от Пласико. Те могат да бъдат открити лесно – в самото наименование.

Видовете при лаптопите и настолните компютри основно се делят на три, определят от Пласико:

 • С нормална мощност, способни да извършват сърфиране в интернет пространството, гледане на филми, използване на основни програми;
 • Със средна мощност, които имат ниско напрежение. Намаляването на тактовото напрежение води до намаляване на консумацията на електроенергия, което е предимство;
 • Те предлагат по-добри и скоростни резултати в извършване на задачите. Голямото им напрежение води до отделяне на голяма топлина.

Какво е предимството на многоядрените процесори

Всички нови процесори работят с повече от едно ядро едновременно. Те са с две, четири, шест, осем, десет, дванадесет, шестнадесет ядра. 

Колкото повече ядра притежават, толкова по-скоростно и с по-голяма лекота изпълняват възложените задачи.

Средните модели се предлагат в диапазон между 4 и 6 ядрени, а специализираните, особено гейминг компютрите – от 8 нагоре, като достигат и до 16.

Многоядрените компоненти притежават възможност да си разпределят напрежението и топлината. Когато едното ядро загрее много, то прехвърля работата на някой от другите. Разпределението на топлината между ядрата, позволява повишаване на честотата без необходимост от вземане на допълнителни мерки.

Многоядрените модели притежават възможност да разпределят множество различни данни едновременно, без това да се отразява на работата на компютъра.

Как се подновява процесора според данните, посочени от Пласико

Процесори

Подновяването е често срещана процедура, коментират от Пласико. Освен това, тя е лесна за осъществяване, стига да бъдат съобразени няколко основни характеристики:

 1. Дали е възможно да бъде подновен – не всички модели настолни компютри или лаптопи позволяват подмяна. При някои от моделите лаптопи, процесорът е фиксиран и не може да бъде свален собственоръчно – изисква посещение при специалист, който да го извърши.
  Възможността за подмяна е посочена в самото наименование на модела, който притежавате. Ако в името видите BGA, FT3, FP4, това е знак, че не могат да бъдат заменяни. В случай че не знаете конкретната информация за своя централен процесор, можете да намерите цял раздел в книгата за устройството. Ако книгата не е налична, можете да използвате специална програма, която чрез въвеждане на данните, да установи какъв е моделът, споделят от Пласико;
 2. Определяне на компонентите, които могат да бъдат поддържани – дънната платка не може да поддържа всички модели, затова е важно да се сравняват параметрите и да се установят реалните възможности. При избор на нов компонент, от Пласико ви напомнят да обърнете внимание на следните параметри: топлинна мощност, кодово име на ядрото и гнездото. Последният параметър трябва да бъде еднакъв между стария и новия модел;
 3. Избор на конкретен модел – След сверяване на параметрите и установяване на възможностите, следва да изберем една от тях;
 4. Подмяна – Подмяната се различава при настолен компютър и лаптоп, поради разположението на вътрешните компоненти.
  При подмяната на лаптоп трябва да изключите компютърното устройство, да отворите задния капак, където се намира охладителната система. Под нея е позициониран процесорът, прикрепен към платката.
  При настолния компютър на първо място се изключват всички кабели, отваря се капакът за достъп до вътрешността и се премахват свързаните кабели към платката.

Кога се подновява и защо

Подновяването е процес, който се извършва при следните условия:

 • Ниска производителност;
 • Забавяне на работата;
 • Често загряване на устройството, което застрашава от прегряване, поради неконтролируемо генериране на топлина;
 • Блокиране на компютъра при прекомерно натоварване със задачи и страници;
 • Различни звукови сигнали от дънната платка.

Подновяването не задължително се извършва при проблем с компонента, коментират от Пласико. Много често причина за подмяната се дължи на желанието на потребителя да “подсили” компютърното устройство, да подобри функционалността му и да го усъвършенства.