храни за силен имунитет

Какво да хапвате, за да засилите имунитета си?

Хранейки се с определени храни, вие бихте могли да подпомогнете имунната си система и в пъти да я подсилите. Това е особено важно в сезона на гриповете и настинките. Дори и да се стараете да избегнете зарази, ако защитните сили на организма ви са отслабени, то шансът да се разболеете се повишава в пъти.


Ето защо днес решихме да ви запознаем с няколко храни, които са естествени помощници за здрава и силна имунна система.

Цитруси


Повечето хора прибягват до приема на витамин Ц, след като вече са настинали. Всъщност, обаче, набавянето на витамина в организма ви е чудесна превенция против всякакви болести. Изпреварете събитията и похапвайте цитруси, които са богати на така ценната добавка. Включете в менюто си грейпфрути, портокали, мандарини, лимони и лайм. Старайте се да ги включвате към менюто си всеки ден, тъй като тялото ви не натрупва витамин Ц, а се освобождава от излишните количества.

Червени чушки

За много хора цитрусите са най-големият източник на витамин Ц измежду всички храни, но, всъщност, това не е съвсем вярно. Първенецът в това отношение е чушката. Друга полезна съставка е бета каротенът. Освен за подпомагане на имунитета, тези две съставки способстват и за поддържането на здрава и сияйна кожа.

Броколи

Броколите изобилстват от минерали и витамини. В състава им откриваме витамин Ц, А, и Е, както и множество други антиоксиданти и фибри. За да усвоите максимума от полезните им съставки, е добре да готвите броколите възможно най-кратко време – задушете ги на пара или, ако наистина искате да усвоите всички полезни витамини и минерали, ги яжте сурови.

Чесън

Едва ли е изненада за някого, че този зеленчук присъства в списъка от полезни за имунитета храни. Съдържа цинк, който е съществено важен за здравето ви. Спомага за понижаване на кръвното налягане. Силата му при подсилването на имунитета идва от наличието на серо-съдържащи компоненти.

Джинджифил

Също както при витамин Ц, много хора посягат към джинджифила вече след като са се разболели. И тук важи правилото за превенцията – консумирайте джинджифил, за да понижите риска от болести. Противовъзпалителното му действие успешно бори зачервеното гърло. Помага при облекчаване на болежки и понижаването на холестерола.

Вашият коментар