anger

Как да не се поддаваме на гнева и лошо настроение

Неизбежно е. Все някога, в някакъв момент, всички ние ставаме подвластни на негативни чувства и емоции.


Независимо дали ще става дума за гняв, тъга, разочарование, раздразнение – емоциите, които заемат места в негативния спектър, ни съпъстват в живота също толкова често, колкото и доброто настроение и щастието.

Действително няма смисъл да се заблуждаваме – гняв и лошо настроение ще изпитваме, независимо от това колко се стараем да ги избегнем и каква е цялостната ни нагласа към света. Има обаче начини, чрез които да се научим да понасяме нещата по-леко, когато ни се струпат изведнъж. Вижте няколко лесни трика, с които доказано ще успявате да потискате гнева и раздразнението.

Дишайте дълбоко

depression

Колкото и клиширано да ви звучи, този метод наистина действа. Другият негов еквивалент е така известното „Брой до десет, преди да говориш“. Идеята тук е, че, когато човек е под влияние на гнева, често изрича неща, които в действително няма предвид, или действа необмислено. Това твърде често допълнително усложнява ситуацията и застрашава отношенията ви с околните да се влошат. Затова, когато сте подвластни на негативни емоции, по-добре си дайте малко време, за да изпуснете парата. Излете, разходете се, разсъдете ситуацията сами със себе си в ума си. По този начин ще успеете да се успокоите и няма да рискувате някой да стане мишена на необуздания ви гняв без причина.

Гледайте от веселата страна

Макар и трудно постижим, този трик наистина ще ви е от полза всеки път, когато ще трябва да се изправите пред негативните си емоции. Понякога не всичко е в нашия контрол, понякога не сме властелини на ситуацията – нещата са се случили по определен начин и вие не можете да направите нищо по този въпрос. Затова, вместо да похабите енергията си в това да се ядосвате и гневите за нещо, което не зависи от вас, опитайте се да го погледнете от веселата страна. Самоиронията и сарказмът доказано помагат настроението ви да се повиши, а така и няма да напрягате хората около вас.

Открийте причините и се отдръпнете

Бихте ли могли ясно да заявите какво ви ядосва? Кои са причините, които са ви тласнали към това да се чувствате по този начин? Опитайте се да ги дефинирате ясно и просто, ако е възможно, ги изключете от живота си. Няма смисъл съзнателно да търпите обстоятелства, ситуации и хора, които имат негативно влияние върху вас. Просто се отдръпнете и се фокусирайте върху това да живеете живот, изпълнен с положителни емоции.

Вашият коментар